Ergonómia v kuchyni
Ergonómia
Čo je to ergonómia? Je to iba dlhé slovo na opísanie jednoduchého konceptu, nekomplikujte veci viac, ako je to nutné. Na rýchlu orientáciu preklikajte ikony na obrázku hore.
Ergonomické plánovanie v kuchyni je založené na troch bodoch spojených s hlavnými činnosťami:
1. Drez
2. Chladnička
3. Sporák
Tieto prvky tvoria základ toho, čo je známe ako „pracovný trojuholník“, pretože tvoria trojuholník činností. Cieľom je, aby vzdialenosť medzi týmito hlavnými pracoviskami nebola príliš veľká, a to z dôvodu pohodlnej a bezpečnej práce.
Toto riešenie počíta s umiestnením chladničky pri pracovnej ploche a umývačky riadu v blízkosti drezu. Pracovné dosky a skrinky musia mať tú správnu výšku a musia byť vhodné pre pravákov i ľavákov. Ťažké hrnce by sa mali ukladať tak, aby boli ľahko dosiahnuteľné, a malé spotrebiče by mali byť v tej správnej výške. Keď budete dbať na tieto detaily, uchráni to váš chrbát pred bolesťami.
|